fbpx

Reality

Minimalizmus

 

Minimalizmus. Toto slovo sa v našich slovníkoch nachádza stále častejšie.

Kedysi ľudia mali toho málo a boli spokojní. Dnes toho majú veľa a  mnohí sú nespokojní. Tajomstvo spokojnosti teda nebude zrejme v tom, čo vlastníme. 
Nemusíme predsa vlastniť všetko, čo sa nám páči. Niekedy je nám vzácnejšie to, čo nemáme. Môžeme to chodiť obdivovať.
 
Poznáte niekoho, kto toho vlastní naozaj veľmi málo? 
Niekomu vystačí jeden nôž, vidlička a lyžica. Jeden stôl, stolička, postel. Jeden pohár.  Áno, aj takí ľudia existujú. Dokonca poznám muža, ktorý žil veľmi skromne, v dome bez elektriny a vôbec sa nesťažoval. Bol to vyrovnaný, šťastný človek a peniaze ktoré mal, použil na dary pre druhých. Keď ste sa ho pýtali ako sa má, či niečo nepotrebuje? Odpovedal s úsmevom a pokojným hlasom: “Nie, som spokojný, mám všetko čo potrebujem.” 
Pre mňa to bol nezabudnuteľný zážitok a úžasná lekcia.
Mnohí, ktorí sa rozhodli zjednodušiť si život a žiť minimalisticky sa vyjadrujú, aké osvieženie a slobodu im to prinieslo. 
 
Hovoríte si, že po takom životnom štýle túžite, ale je ťažké sa naň nastaviť? Keď sa obklopíme ľuďmi s takým postojom k životu, zrazu to pôjde samo. Radi totiž kopírujeme správanie a hodnoty ľudí, ktorí žijú tak ako sa nám páči. Buďme minimalistickí chameleóni.
 
Ak sa plánujete sťahovať, je to ideálny čas na zbavenie sa vecí a vytvorenia si nového životného štýlu na novom mieste. No ak sa však aj nesťahujete, predstavte si, že áno. Ja to robím pravidelne. Prechádzam bytom a hľadám, čo by som si na nové miesto už nezobrala. Budete prekvapení, ako sa vám mení vkus a pohľad na veci. To, čo ste pred rokom považovali za nevyhnutnosť, dnes už môžete považovať za zbytočnosť. 
 
Minimalizmus znamená, že vlastníme len veci, ktoré máme radi a potrebujeme ich. Teda každý deň využívame najlepšie veci, pretože iné ako najlepšie už nevlastníme.
Keď znížime počet vecí, možno nám zostanú prázdne poličky, zásuvky alebo dokonca skrine. 
Čo s nimi? opäť ich niečím zaplniť? 
Ak vám nie je minimalizmus po chuti, tak prečo nie?
Ale cestou k minimalizmu pôjde z domu aj tento už nevyužitý kus nábytku.
 
Tak čo? Idete vyskúšať nový projekt a skúsiť minimalizmus, kam až vaše hranice dovolia? Zaručujem, že sa o sebe veľa dozviete a bude to mať ako bonus pozitívny vplyv aj na vašu osobnosť. 
 
 
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: